Interview met Nout van Kasteren

Nout van Kasteren is de uitvoerder van Hazenberg die verantwoordelijk is voor het realiseren van het project. Zonder zijn expertise, kalmte, en overzicht zou het project ongetwijfeld twee keer zo lang hebben geduurd.

Iets over Nout

Nout van Kasteren is 33 jaar, woont met zijn vriendin en twee dochters in Schijndel. Daar zijn ze bezig om een oud huis te verbouwen tot hun droomhuis. Op zijn 17e is Nout begonnen bij Hazenberg Bouw als leerling timmerman en is daar doorgegroeid tot uitvoerder. In zijn vrije tijd is Nout vooral bezig met de verbouw van zijn huis, zijn kinderen, en hij brengt ook graag een avondje in de kroeg door met zijn vrienden.

Rol bij Woongewoon

Nout is de uitvoerder van het project vanuit Hazenberg Bouw. Of, om zijn eigen woorden te gebruiken: hij is de regelnicht. Hij zorgt ervoor dat de juiste mensen met de juiste spullen op de juiste tijden op de juiste plekken zijn. Hij is verantwoordelijk voor het handhaven van de regels op de bouw en voor de veiligheid van iedereen die aanwezig is op de bouw. Hieronder vallen zijn eigen vakmensen, maar ook onderaannemers en bezoekers zoals mensen van Woongewoon of van Woonstichting JOOST.

Om die veiligheid te handhaven heeft Nout een aantal regels opgesteld. Zo mogen vertegenwoordigers van Woongewoon niet langskomen zonder dat vooraf te melden, en moet iedereen een helm op en veilige schoenen aan. Verder organiseert hij zogenaamde “Toolbox Meetings” waarbij stil wordt gestaan bij de gebruiksvoorschriften van gereedschap, gedragsvoorschriften van bepaalde situaties, maar ook bij handelingen in het geval van ecologische vraagstukken zoals het vinden van asbest of het rekening houden met vleermuizen.

Afgezien van het waarborgen van de veiligheid op de bouw, is Nout ook verantwoordelijk voor de financiële kant van het project. Hij controleert of het werk dat gefactureerd wordt door de onderaannemers ook naar wens is uitgevoerd. Ook is Nout er verantwoordelijk voor dat de werkzaamheden binnen het budget worden uitgevoerd.

Grootste uitdagingen

Vooral de start van het project heeft volgens Nout veel obstakels opgeworpen. Voorbeelden hiervan zijn het verkrijgen van gemeentelijke vergunningen, het vinden van asbest in een muur, de eindeloze onderhandelingen over de bouwinrit (die er uiteindelijk niet is gekomen), het veelvuldig aanpassen van de bouwtekeningen en de gedetailleerde discussies met de monumentencommissie.

Gelukkig zijn deze obstakels in goede orde overwonnen en zijn we nu begonnen aan de eindsprint. Dit brengt echter nieuwe moeilijkheden met zich mee. Omdat het project in de eerste week van april opgeleverd moet worden, moet er nu extra hard gewerkt worden. Daarom zijn er nu veel mensen tegelijkertijd bezig in de bouw, wat het risico op beschadigingen aan afgemaakt werk verhoogd.

De leukste dingen

Een van de leukste dingen aan dit project is volgens Nout de betrokkenheid van de bewoners, de ouders en de sponsoren van Stichting Woongewoon. De nauwe betrokkenheid van de eindgebruiker bij de voortgang van de bouw, is volgens Nout niet altijd vanzelfsprekend. Dat maakt het werk aan de Baroniestraat toch wel bijzonder.

Leerpunten

Van elk project leer je nieuwe dingen. Nout zegt bijvoorbeeld de bureaucratie met betrekking tot het verkrijgen van gemeentelijke vergunningen onderschat te hebben. De problemen met de vleermuizen en het daarop volgende contact met de ecoloog waren voor Nout een interessante ervaring. Om hierbij stil te staan is de ecoloog ook uitgenodigd bij de volgende Toolbox Meeting. Zo neem je altijd ervaringen en leerpunten mee naar volgende projecten.

Tags: